Hvert sekund teller

16. oktober 2015 /// /// Brukervennlighet, SEO

Ja, hver tiendedel sekund teller når det gjelder nettsiden din. Små forbedringer kan utgjøre en stor forskjell og ja, det er faktisk veldig lurt å prioritere det.

dashboard-speed

Hvor lang tid har du før brukeren av nettsiden din mister tålmodigheten? Mobilbrukeren mister fortere tålmodigheten enn desktopbrukeren. Brukerne er mer utålmodige nå enn noen gang fordi medievanene våre har forandret seg dramatisk. Mye blir konsumert mens vi er på farten, og da har vi hverken tid eller lyst til å vente på at en nettside skal laste over et forholdsvis dyrt mobilnettverk.

Ikke bare frustrerer det brukerne om det går for sakte – det går også ut over rankingen i søkemotorer. Nettsiden blir straffet med dårligere ranking i søkemotorer dersom den er treg. Søkemotorer er nemlig så smarte at optimalisering handler i all hovedsak om hvor godt en nettside tjener brukerne sine. Rask lasting av nettsiden din er bare en del av dette, og gir deg ikke automatisk en førsteplass i søkeresultater, men det gir en fordel.

Google har selv gått ut og sagt: “We want to return faster sites, but not at the expense of relevance.” Derfor må forbedringer av en nettsides innlastingstid ikke gå på bekostning av relevant innhold, som for eksempel gode, passe store bilder. Det er heller snakk om rent tekniske forbedringer som må utføres av en profesjonell webutvikler.

Google gir deg et verktøy der du kan teste nettsiden din og finne ut hvor mange poeng ut av hundre den får.

Du kan besøke Google PageSpeed Insights her.

Det er så enkelt som å lime inn url’en til en nettside og klikke “Analysér”.  Ikke bare får du en score på 1-100, du får også forslag til hvordan du kan forbedre denne. Eller rettere sagt hvordan en profesjonell kan forbedre den. Så dersom du får en score for nettsiden din som du slettes ikke er fornøyd med er det bare å ta kontakt, så kan jeg helt uforpliktende gi et overslag på hvor tid/kostnad for en drastisk forbedring av innlastingstiden til nettsiden din.

Det trenger ikke i seg selv å være et mål å få en score på 100/100. Selv ikke Google.com oppnår full pott i sin egen test. Men det kan være et mål å avdekke om nettsiden din har større svakheter som kan rettes opp med enkle midler.

 

google-pagespeed-result

Resultat av PageSpeed analyse for Google.com